Connect with us

Jak rosną pistacje? Wszystko, co powinieneś wiedzieć o tych owocach

jak rosną pistacje

Ciekawostki

Jak rosną pistacje? Wszystko, co powinieneś wiedzieć o tych owocach

Były czasy, kiedy dzieci znały zielone lody z pistacji, ale nie miały pojęcia o istnieniu pistacji jako zielonych orzechów. Dziś wiedza jest już dużo większa, a pistacje są pyszne i zdrowe. Jak rosną jednak pistacje?

Czym w ogóle są pistacje?

Jak rosną pistacje? Pistacje należą do rodziny nerkowatych. Owoce tej rośliny uprawnej znane były już starożytnym Grekom. W XVII wieku zyskały natomiast dużą sławę w zakresie… medycyny. Odkryto bowiem, że wspomagają organizmy chorych, zwłaszcza w zakresie przybierania na wadze.

Drzewo produkujące pyszne orzechy pochodzi z suchych regionów Azji Środkowej, gdzie nadal rośnie dziko. Dziś różne odmiany uprawia się głównie w Turcji, Iranie, Włoszech, Syrii, Grecji i Tunezji. W strefach klimatu subtropikalnego występują nie tylko gatunki uprawne, ale także dzikie.

Największą ilość pistacji obecnie eksportuje się na cały świat – w tym do Polski – oczywiście z USA, a dokładnie Kalifornii.

Jak rosną pistacje?

Pistacje mogą rosnąć na krzewach albo drzewach. Dorastają do wysokości nawet dziewięciu metrów. Rośliny są dwupienne i zapylane przez wiatr. Drzewa mają gęstą, piękną koronę, przypominającą kulę. Dorosły okaz może mieć jednak nawet mniej niż 1 m, ponieważ rośnie bardzo wolno. W zależności od rozmiaru drzewo pistacjowe ma różne liście – chodzi zarówno o kształt, jak i kolor – od jasnozielonego do ciemnozielonego.

Pistacje wolą suchy klimat stepowy od półpustynnego z rocznymi opadami od dwudziestu do czterdziestu milimetrów. Są jednymi z najlepiej przeżywających suszę drzew owocowych. Z powodu dużych opadów nie mogą być uprawiane np. w Polsce. Drzewa pistacji żyją od dwustu do trzystu lat.

Drzewa pistacjowe osiągają najlepsze plony po ok. dwudziestu latach – odmiany uprawne dają wtedy bowiem aż do pięćdziesięciu kilogramów pistacji z rośliny. Owocują jednak naprzemiennie – w jednym roku zbiory są obfite, by w kolejnym być niskie.

Jeszcze do niedawna pistacje zbierano w nocy, ponieważ liście uwalniają olejki eteryczne, które są szkodliwe dla zdrowia, co może powodować nudności i objawy duszenia. Proces jest jednak  teraz w pełni zautomatyzowany, umożliwiając zbiór bez narażania ludzkiego zdrowia.

Chociaż pistacje są rozmnażane przez przycinanie, nie oznacza to, że pistacji nie można wyhodować z nasion. W większości krajów do uprawy używa się właśnie nasion. W przypadku roślin, które mają korzenie, konieczne jest wzbogacenie gleby w wapń.

jak rosną pistacje drzewo pistacjowe

Pyszne, zielone nasiona

Owoce pistacji to owoce pestkowe. Umieszczane są na drzewie w formie dużych gron. Pistacje zbiera się dopiero wtedy, gdy zaczynają pękać i otwierać wierzchnią warstwę skorupy. Pistacje to małe orzeszki pokryte grubą łupiną.

Są owinięte brązowym wykrojem i początkowo mają kolor kości słoniowej. Stopniowo nabierają typowego odcienia zieleni.

W wielu krajach hodowcy zbierają dojrzałe pistacje oczywiście w taki sam sposób, w jaki zbiera się orzechy włoskie w naszym kraju – potrząsając drzewo i zbierając z ziemi. Owoce zbiera się do lnianych worków, w których suszy się go i przechowuje przez kilka tygodni.

ZOBACZ RÓWNIEŻ
Jak zrobić mydło? Najprostszy sposób na niezwykle oryginalny prezent

Jak rosną pistacje? Co jeszcze warto wiedzieć?

Orzechy pistacjowe zawierają do 60% tłuszczu, 20% białka i 15% węglowodanów. Posiadają wysoką zawartość prowitaminy A, zawierają również ważne dla zdrowia psychicznego i fizycznego witaminy z grupy B.

Substancje odżywcze i pierwiastki śladowe zawarte w pistacjach są dobrze przyswajalne przez organizm człowieka, ponieważ są zawarte w łatwo przyswajalnych formach.

W sklepie najczęściej możemy spotkać pistacje surowe i prażone. Wykorzystuje się je do przyrządzania pikantnych i słodkich przysmaków, takich jak desery, praliny, nadzienia do ciast czy słynne lody. Prażone można też dodawać do ryżu, farszów czy sałatek. Wielu ludzi doprawia nimi również dania mięsne i wędliny – m.in. słynną włoską mortadelę.

5/5 (liczba głosów: 1)
Skomentuj

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Reklama

Popularne

Reklama
To Top