Connect with us

Siemię lniane – właściwości i przeciwskazania. Kiedy najlepiej pić?

siemię lniane właściwości

Porady

Siemię lniane – właściwości i przeciwskazania. Kiedy najlepiej pić?

Nasion lnu zdecydowanie nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Wynika to z jego pozytywnego oddziaływanie na zdrowie człowieka. Jakie właściwości posiada siemię lniane i jak wykorzystać je w codziennej diecie? Na te pytania odpowiedzi znajdziesz poniżej.

Czym jest siemię lniane?

Siemię lniane to nieduże ziarenka lnu o brązowej lub złotawej barwie. Mają wielkość około 2-3 mm, po zalaniu wodą powiększają swoją objętość i otaczają się warstwą śluzu. Początek uprawy lnu miał miejsce już w Mezopotamii od V wieku p.n.e, nasiona i olej lniany były używane w paszach, a dopiero około dwie dekady temu jego właściwości odżywcze stały się bardziej cenione.

Na rynku powszechnie możemy znaleźć siemię lniane brązowe. Mniej popularnym jest siemię lniane złociste, które ma jednak więcej składników odżywczych.

Siemię lniane jest wysokoenergetyczne (4,5 kcal/g) i bogate w białko (20%). Zawiera też znaczną ilość błonnika (18%), gdzie frakcja rozpuszczalna błonnika stanowi 25%, a nierozpuszczalna – 75%.
Te niezwykle cenne ziarna zaliczane są do tzw. superfoods, czyli żywności o właściwościach prozdrowotnych, a ich korzystne działanie od lat jest potwierdzane w licznych badaniach.
ZOBACZ RÓWNIEŻ
Błonnik pokarmowy w diecie - czym jest i dlaczego jest tak ważny?

Siemię lniane – właściwości prozdrowotne

Len jest dosłownie naładowany składnikami odżywczymi. Już zalecana dzienna dawka siemienia lnianego w ilości 1-2 łyżek wystarczy, aby zobaczyć korzystne oddziaływanie na organizm

Siemię lniane w szczególności jest ważnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia, magnezu, żelaza, a także witamin B1, B6 i kwasu foliowego. Regularnie spożywanie kwasów omega-3 sprzyja obniżaniu poziomu trójglicerydów we krwi. Poza tym wysoka zawartość kwasu alfa-linolenowego (ALA) wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.

Siemię lniane to doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Jedna łyżka zawiera ok. 3 gramów błonnika, co stanowi ponad 10% zalecanego dziennego spożycia. Ponadto jak wcześniej wspominaliśmy, nasiona lnu zawierają oba frakcje błonnika, czyli rozpuszczalną i nierozpuszczalną. Błonnik rozpuszczalny pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, natomiast nierozpuszczalny zapobiega zaparciom, powstawaniu hemoroidów i wpływa na prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej.

Białka zawarte w siemieniu lnianym są bogate w aminokwasy asparaginowy, glutaminowy i argininę. Lignany zawarte w siemieniu lnianym natomiast działają przeciwnowotworowo, a lignina wzmaga przyrost masy kostnej. Siemię lniane posiada właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu pomaga organizmowi pozbyć się szkodliwych substancji. Ma również pozytywny wpływ na cukrzycę (zmniejsza glikemię w cukrzycy typu 2), czy choroby wątroby.

Regularnie spożywając siemię lniane uspokajamy błonę śluzową jelit, zapobiegamy stanom zapalnym w przewodzie pokarmowym, a także zmniejszamy ryzyko rozwoju infekcji dróg moczowych. Substancje zawarte w nasionach poprawiają również jakość włosów i skóry.

Dzięki obecności w siemieniu lnianym substancji śluzowych, pomaga ono leczyć refluks, łagodząc pieczenie w przełyku.

ZOBACZ RÓWNIEŻ
Czym zastąpić biały cukier? Najzdrowsze naturalne zamienniki cukru

Jak jeść i pić siemię lniane

Dziś powszechnie siemię lniane można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, ale i w zwykłych marketach spożywczych. Do wyboru mamy całe ziarna lnu, sproszkowane siemię lniane lub też olej lniany.

Całe ziarna lnu z powodzeniem można dodawać jako posypkę do kanapek, dodatek do jogurtów, kefirów, płatków czy sałatek. Świetnie nadają się również jako dodatek do wypieku ciast, ciastek czy czy chleba. Co ważne, siemię lniane oprócz właściwości prozdrowotnych, charakteryzuje się również bardzo dobrym, lekko orzechowym smakiem, będzie więc cennym składnikiem wielu potraw.

W kuchni wegetariańskiej i wegańskiej zmielone siemię lniane sprawdzi się jako dodatek zastępujący jajka. Wystarczy tylko łyżkę siemienia lnianego połączyć z trzema łyżkami wody.

Z siemienia lnianego można również przyrządzić kisiel. Przepis jest prosty – trzy łyżki ziaren lnu zalać szklanką przegotowanej wody, a następnie odstawić na godzinę. Tak przygotowany kisiel pomaga przy biegunce, łagodzi również chorobę wrzodową. Innym sposobem jest spożywanie kisielu z całymi ziarenkami i dodatkiem miodu. Przygotowany tak kisiel, nieodcedzony i wzbogacony miodem, sprawdzi się przy schorzeniach górnych dróg oddechowych. Wzmocni układ odpornościowy i nawilży śluzówkę.

Sproszkowane siemię lniane można dodawać także do koktajli, smoothie, czy przygotować sam napar do wypicia (1 łyżeczkę lnu mielonego zalać 3/4 szklanki ciepłej wody i od razu wypić). Kiedy pić taki napar? Najlepszym wyborem jest wypicie go rano na czczo tuż po przebudzeniu. Pity wieczorem może powodować trudności z zasypianiem.

Olej lniany tłoczony z siemienia lnianego może być wykorzystywany np. do sałatek czy sosów. Nie nadaje się jednak do smażenia, ponieważ wysoka temperatura niszczy zawarte w nim kwasy omega. Można go również pić samodzielnie w ilości 4-8 łyżek dziennie jako wzmocnienie organizmu.

Siemię lniane – przeciwwskazania

Czasami len może wywoływać alergie. Poza tym raczej nie powinien być stosowany w przypadku zapaleniu pęcherzyka żółciowego i zapaleniu trzustki. Nasiona lnu się żółciopędne i mogą nasilać powyższe schorzenia. Nie powinny go spożywać kobiety w ciąży i karmiące. Również osoby, które mają skłonności do wzdęć, kolek i bólów brzucha powinny uważać ze spożywaniem siemienia lnianego.

Siemię lniane wykazuje działanie przeciwzakrzepowe, dlatego osoby przyjmujące leki o takim działaniu, powinny z niego zrezygnować.

Continue Reading
Zobacz również:
Skomentuj

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama

Popularne

Reklama
To Top