Connect with us

Czekolada wysokiej jakości. Dlaczego jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa?

czekolada wysokiej jakości

Ciekawostki

Czekolada wysokiej jakości. Dlaczego jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa?

Większości osób czekolada kojarzy się z niezdrową przekąską. Tymczasem ziarna kakaowe i czekolada, która z nich powstaje, mogą zaliczać się do superżywności. Ale tylko w przypadku wysokiej jakości przetworzonych surowców otrzymujemy produkt, które ma dobry wpływ na nasze zdrowie. Wyjaśniamy czym charakteryzuje się czekolada wysokiej jakości.

Niewiele jest osób, które pokusiły by się umieścić czekoladę na liście zdrowej żywności. Faktem jest, że nie każda czekolada naprawdę zasługuje na miejsce w takim zestawieniu. Do superżywności można zaliczyć tylko wysokiej jakości czekolady, które są produkowane mtodą tzw. bean-to-bar – od ziarna do batona. Oznacza to, że czekolada wykonywana jest na wszystkich etapach przez producenta, a nie masowo metodą przemysłową. Tylko wtedy czekolada może zawierać cenne składniki odżywcze, a nie być głównie źródłem cukru i tzw. pustych kalorii.

ZOBACZ RÓWNIEŻ
Mity na temat miodu. W co nie warto wierzyć?

Czekolada wysokiej jakości. Jak powstaje?

Ziarna kakaowca są bogate w witaminy, składniki mineralne i inne dobroczynne substancje. Charakteryzją się różnym smakiem, podobnie jak ziarna kawy. Różnią się w zależności od odmiany czy miejsca uprawy i upraw, które rosną w pobliżu. Kakao z Ameryki Południowej może mieć smak owocowy, ziemisty lub orzechowy. Natomiast ziarna kakaowe z Afryki są zazwyczaj gorzkie.

Decydujące znaczenie ma jakość ziaren. Do 90% światowej produkcji czekolady pochodzi z tanich ziaren kakaowych z Afryki. W przypadku ziaren kakaowych gwarancją jakości są kraje Ameryki Łacińskiej i Południowej.

Bardzo ważnym procesem mającym wpływ na jakość czekolady jest proces przetwarzania ziaren. Fermentacja ma znaczący wpływ na ostateczny smak czekolady. Po niej następuje suszenie i prażenie ziaren. Temperatura prażenia nie powinna przekraczać 120 °C. Wielu producentów czekolady bearn-to-bar praży własne ziarna kakaowe, co jest gwarancją dobrej jakości. Następnie następuje mielenie na masę kakaową, odkładanie, temperowanie i formowanie tabliczek czekolady.

W przypadku produkcji przemysłowej w pierwszej kolejności pozyskuje się masło kakaowe z ziaren kakaowych, które w większości sprzedaje się do farmacji lub kosmetologii, a absolutne minimum wykorzystuje do produkcji czekolady. Następnie wszystko jest zakwaszane roztworem alkalizującym, pozbawiane goryczy i neutralizowane. Czekolada traci wówczas nie tylko goryczkę, ale także wszystkie swoje cenne właściwości i smak, który jest później nadrabiany przez producentów cukrem i innymi dodatkami

Jak rozpoznać czekoladę wysokiej jakości?

Najprostszym wyznacznikiem czekolady wysokiej jakości jest po prostu jej skład. W tym przypadku mniej znaczy więcej. Sama czekolada nie powinna zawierać niczego poza ziarnami kakaowca lub masła kakaowego i słodziku. Procenty podane na opakowaniu określają następnie udział kakao w czekoladzie. Tutaj pożądana jest najwyższa możliwa liczba.

Jak się łatwo domyślić, ta zdrowa, ręcznie robiona czekolada, będzie oczywiście sporo droższa od klasycznej czekolady dostępnej w każdym sklepie spożywczym. W przypadku tabliczki czekolady bean-to-bar trzeba się liczyć z wydatkiem rzędu około 15-20 zł. W Polsce znajdziemy kilku producentów takiej czekolady. Są to m.in. Manufaktura Czekolady, Cocoa, Słodki Przystanek czy Beskid Chocolate.

Właściwości czekolady wysokiej jakości

Czekolada bean-to-bar, zawiera duże ilości flawonoidów, które są dobrze znanymi antyoksydantami. Chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, a tym samym zmniejszają ryzyko chorób. Czekolada ma również działanie przeciwzakrzepowe. Poprawia zdrowie naczyń krwionośnych, przepływ krwi i pracę serca. Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Poza tym zapobiega rozpadowi kolagenu, dzięki czemu korzystnie wpływa również na skórę. Dostarcza organizmowi witaminy A, B1, C, D i E oraz szereg składników mineralnych, jak selen, mangan, cynk, wapń i miedź. Ziarna kakaowe są jednymi z najbogatszych w magnez pokarmów, dlatego dla sportowców wysokiej jakości czekolada jest doskonałym środkiem zwiotczającym mięśnie.

Zawarta w czekoladzie tebromina działa pobudzająco, dzięki czemu poprawia się aktywność mózgu. Nic więc dziwnego, że czekoladę wysokiej jakości można zaliczać do „superfood”.

Oceń nasz artykuł!
Skomentuj

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama

Popularne

Reklama
To Top