Niewiele jest osób, które pokusiły by się umieścić czekoladę na liście zdrowej żywności. Faktem jest, że nie każda czekolada naprawdę zasługuje na miejsce w takim zestawieniu. Do superżywności można zaliczyć tylko wysokiej jakości czekolady, które są produkowane mtodą tzw. bean-to-bar – od ziarna do batona. Oznacza to, że czekolada wykonywana jest na wszystkich etapach przez producenta, a nie masowo metodą przemysłową. Tylko wtedy czekolada może zawierać cenne składniki odżywcze, a nie być głównie źródłem cukru i tzw. pustych kalorii.
Czekolada wysokiej jakości. Jak powstaje?
Ziarna kakaowca są bogate w witaminy, składniki mineralne i inne dobroczynne substancje. Charakteryzją się różnym smakiem, podobnie jak ziarna kawy. Różnią się w zależności od odmiany czy miejsca uprawy i upraw, które rosną w pobliżu. Kakao z Ameryki Południowej może mieć smak owocowy, ziemisty lub orzechowy. Natomiast ziarna kakaowe z Afryki są zazwyczaj gorzkie.
Decydujące znaczenie ma jakość ziaren. Do 90% światowej produkcji czekolady pochodzi z tanich ziaren kakaowych z Afryki. W przypadku ziaren kakaowych gwarancją jakości są kraje Ameryki Łacińskiej i Południowej.
Bardzo ważnym procesem mającym wpływ na jakość czekolady jest proces przetwarzania ziaren. Fermentacja ma znaczący wpływ na ostateczny smak czekolady. Po niej następuje suszenie i prażenie ziaren. Temperatura prażenia nie powinna przekraczać 120 °C. Wielu producentów czekolady bearn-to-bar praży własne ziarna kakaowe, co jest gwarancją dobrej jakości. Następnie następuje mielenie na masę kakaową, odkładanie, temperowanie i formowanie tabliczek czekolady.
W przypadku produkcji przemysłowej w pierwszej kolejności pozyskuje się masło kakaowe z ziaren kakaowych, które w większości sprzedaje się do farmacji lub kosmetologii, a absolutne minimum wykorzystuje do produkcji czekolady. Następnie wszystko jest zakwaszane roztworem alkalizującym, pozbawiane goryczy i neutralizowane. Czekolada traci wówczas nie tylko goryczkę, ale także wszystkie swoje cenne właściwości i smak, który jest później nadrabiany przez producentów cukrem i innymi dodatkami
Jak rozpoznać czekoladę wysokiej jakości?
Najprostszym wyznacznikiem czekolady wysokiej jakości jest po prostu jej skład. W tym przypadku mniej znaczy więcej. Sama czekolada nie powinna zawierać niczego poza ziarnami kakaowca lub masła kakaowego i słodziku. Procenty podane na opakowaniu określają następnie udział kakao w czekoladzie. Tutaj pożądana jest najwyższa możliwa liczba.
Jak się łatwo domyślić, ta zdrowa, ręcznie robiona czekolada, będzie oczywiście sporo droższa od klasycznej czekolady dostępnej w każdym sklepie spożywczym. W przypadku tabliczki czekolady bean-to-bar trzeba się liczyć z wydatkiem rzędu około 15-20 zł. W Polsce znajdziemy kilku producentów takiej czekolady. Są to m.in. Manufaktura Czekolady, Cocoa, Słodki Przystanek czy Beskid Chocolate.
Właściwości czekolady wysokiej jakości
Czekolada bean-to-bar, zawiera duże ilości flawonoidów, które są dobrze znanymi antyoksydantami. Chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, a tym samym zmniejszają ryzyko chorób. Czekolada ma również działanie przeciwzakrzepowe. Poprawia zdrowie naczyń krwionośnych, przepływ krwi i pracę serca. Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Poza tym zapobiega rozpadowi kolagenu, dzięki czemu korzystnie wpływa również na skórę. Dostarcza organizmowi witaminy A, B1, C, D i E oraz szereg składników mineralnych, jak selen, mangan, cynk, wapń i miedź. Ziarna kakaowe są jednymi z najbogatszych w magnez pokarmów, dlatego dla sportowców wysokiej jakości czekolada jest doskonałym środkiem zwiotczającym mięśnie.
Zawarta w czekoladzie tebromina działa pobudzająco, dzięki czemu poprawia się aktywność mózgu. Nic więc dziwnego, że czekoladę wysokiej jakości można zaliczać do „superfood”.