Awokado — jak kupować?
Jeśli chcesz zjeść awokado, najpierw musisz je kupić — jak wybrać dobry owoc? Pierwszą wskazówką przy wyborze awokado jest przyjrzenie się jego skórce. Jeśli jest błyszcząca, nie jest jeszcze gotowe do spożycia. Nie kupuj awokado, które ma ciemne plamy, dziury czy siniaki. Awokado może mieć różne kolory — od żywej zieleni, do ciemniejszej zieleni i prawie czarnej — jaką ma awokado typu Hass.
Jak kupić awokado, jeśli chcesz je jeść samo?
Jeśli masz zamiar użyć awokado od razu, zjeść je samo — zwyczajnie, jak inne owoce na surowo, wybierz takie, które podczas nacisku ma miękką konsystencję i lekko tonie pod palcami. Wybieraj je w różnych stadiach dojrzałości, aby zawsze mieć pod ręką dojrzałe awokado.
Czym się różni zwykłe awokado od awokado Hass?
Wizualnie główne różnice to wielkość. Awokado Hass jest zwykle co najmniej dwa razy mniejsze. Jest ulubieńcem klasy fitness głównie dlatego, że ma o 10% mniej kalorii niż zwykłe awokado — idealne dla tych, którzy chcą zdrowo schudnąć. Jeśli chodzi o skórki, klasyczne awokado jest zielone, cieńsze i gładsze, podczas gdy awokado Hass ma brązową, twardą i pomarszczoną skórkę. Jak jeść awokado Hass? Smak i konsystencja niewiele się różnią, więc można je jeść w taki sam sposób.
Jak przechowywać awokado?
Jeśli awokado jest dojrzałe, miękkie w dotyku, można je przechowywać w lodówce, aby się nie zepsuło. Jego spożycie musi nastąpić natychmiast po obraniu, w przeciwnym razie miąższ awokado może ciemnieć. Jeśli przetniesz awokado na pół i chcesz zachować drugą połowę do zjedzenia na później, aby miąższ pozostał zielony przez dłuższy czas, nie usuwaj pestki, skrop je cytryną i owiń folią, a następnie schowaj do lodówki (pomimo tego zabiegu, mogą pojawić się ciemne plamki). Nie zostawiaj awokado w lodówce, gdy owoc jest jeszcze twardy, może to opóźnić jego dojrzewanie. A jeśli chcesz je dojrzeć, zostaw awokado w misce na owoce (poza lodówką), obok banana lub jabłek. Gaz etylenowy wytwarzany przez banany i jabłka pomaga awokado dojrzewać.
Jak obrać awokado?
Krojenie awokado nie jest tajemnicą:
- Pokrój awokado wzdłuż, od szypułki do czubka, omijając całe nasiono;
- Przekręć obie połówki w przeciwne strony i je rozdziel;
- Przytrzymaj awokado i za pomocą noża lekko „stuknij” nasiono, a gdy już nóż się wbije, po prostu je wyciągnij;
- Wsuń dużą łyżkę między miazgę a skórę i ostrożnie usuń miąższ! Powinien wychodzić w całości.
Jak jeść awokado — z czym je jeść i czy można je jeść samo — sprawdź przepisy!
Awokado można dodać do sałatki, zjeść na grzance z pomidorem, z miodem lub solą morską, zrobić guacamole lub dowolny inny sos. Nie zapomnij dodać kilku kropel cytryny, aby miąższ nie ściemniał. Krem z awokado i guacamole to najczęstsza odpowiedź na to, jak jeść awokado na kanapki i na surowo — to najłatwiejsze przepisy i sposoby przygotowania, ale na tym możliwości się nie kończą. Znajdź swój własny przepis na pastę z awokado!
Jak jeszcze można jeść awokado?
Awokado możesz dodać do sałatki, zrobić z niego farsz do naleśników lub jajka. Awokado warto skropić cytryną, posypać kolendrą, pieprzem i innymi przyprawami. Zdrowa kuchnia i awokado idą w parze — można eksperymentować i dodawać je do wielu różnych dań, gdyż ma neutralny smak i wiele wartości odżywczych. Mamy nadzieję, że teraz już wiesz jak jeść awokado i spróbujesz je w wielu różnych odsłonach.