Connect with us
jak jeść figi

Porady

Jak jeść figi – świeże, suszone i kaktusowe? Wyjaśniamy raz na zawsze

Jak jeść figi? Owoce te mają słodki smak i bardzo słodki aromat. Figi często je się suszone, ale świeże też mają swój urok. Najczęściej spożywane są same jako owoce stołowe, ale nadają się do wielu innych smaków i potraw. W tym newsie znajdziecie informacje, jak cieszyć się smakiem fig.

Jak jeść figi? Zacznijmy od… sposobów ich zdobycia. Mamy dwie możliwości zdobycia świeżych fig: można je zbierać bezpośrednio z drzewa na wakacjach w zalanych słońcem miejscach lub oczywiście kupić w sklepie.

Oferta świeżych fig w polskich sklepach nie przyprawia o zawrót głowy, ale od czasu do czasu pojawiają się gdzieś do kupienia. Zanim zaniesiecie figi do kasy, upewnijcie się, że są dojrzałe. Figi mają wiele odmian, więc kolor może się różnić – niektóre są zielone, inne fioletowe albo brązowe, ale dojrzałość można rozpoznać głównie w dotyku. Figi muszą być miękkie. Twarde figi nie są dojrzałe, nie kupujcie ich.

Upewnijcie się również, że figi nie są w żaden sposób uszkodzone, ponieważ ich skóra jest cienka i podatna na urazy. Sprawdźcie więc, czy nie ma w niej pęknięć i nie jest znacząco pobita. Uważajcie również na pleśń, zgniliznę lub nieprzyjemny zapach.

Jak jeść świeże figi?

Świeże figi najlepiej spożyć w ciągu 2-3 dni. Przechowujcie je w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Ponieważ jest to bardzo miękki owoc, szybciej się psuje.

Świeże figi można spożywać na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest spożywanie fig w całości i ze skórkami. W takim przypadku dokładnie umyjcie figi czystą wodą, oderwijcie szypułkę i zjedzcie je w całości. Skóra jest cienka i słodka. W ten sposób całkiem dobrze jest jeść figi na przykład właśnie na wakacjach, kiedy można je zerwać z drzewa.

Można je również spożywać w całości ze sklepu, ale istnieje już pewne ryzyko chemicznych sprayów i różnych bakterii. Dlatego zawsze dokładnie umyjcie je i sprawdźcie ich powierzchnię w sklepie. Przed spożyciem wskazane jest również usunięcie skrystalizowanego syropu, który wypływa z fig.

ZOBACZ RÓWNIEŻ
Jak zrobić mydło? Najprostszy sposób na niezwykle oryginalny prezent

Jeśli nie lubicie skórki podczas jedzenia, jedzcie tylko miąższ świeżych fig. Tutaj postępujcie tak samo, jak w przypadku kiwi – przekrójcie figę na pół i wyjmijcie łyżką słodki miąższ.

Jak jeść suszone figi?

W przeciwieństwie do świeżych fig, suszone figi można kupić niemal w każdym sklepie. Figi są również suszone wraz ze skórkami, więc je się je w całości. Suszone figi są doskonałe same w sobie, ale można je też wykorzystać w wielu przepisach. Przed spożyciem oderwijcie szypułkę, która zwykle pozostaje na suszonych figach. Jest drzewna, raczej nie przyda się wam do niczego.

Suszone figi można namoczyć w soku przez noc, a ich soczystość powróci. Wtedy możemy je jeść samodzielnie lub przetwarzać w inny sposób.

Figi nadają się do dań na zimno, można je dodawać do sałatek, koktajli czy jogurtów, ale można je również upiec. Doskonale sprawdza się jako dodatek do muffinek, herbatników, ciast, bułek. W dzisiejszych czasach figi często wykorzystuje się również w przepisach na surowo, gdzie wykorzystuje się je jako niewypiekaną bazę do różnych deserów.

Po wymieszaniu figi uzyskują idealną konsystencję do tworzenia tych przysmaków, można je bowiem kształtować. Suszone figi świetnie sprawdzają się jako dodatek do płatków owsianych czy musli.

Figi kaktusowe – co to jest i jak sobie z nimi poradzić?

Przejdźmy do drugiej, nietypowej odmiany owocu figi. Figi kaktusowe (indyjskie) przypominają wyglądem klasyczne figi, ale są to owoce „jadalnego kaktusa”, a konkretnie opuncji figowej.

figi kaktusowe

Figi kaktusowe

Przed jedzeniem obierzcie owoce tej rośliny jak banana i zjedzcie wnętrze lub pokrójcie je na pół i zjedzcie wnętrze jak kiwi.

W przeciwieństwie do klasycznych fig skórka nie jest jadalna, ale to wręcz widać po pierwszym kontakcie. Figi kaktusowe są spożywane na surowo, nigdy nie są gotowane. Miąższ jest słodki i zawiera wiele ziaren, które są spożywane razem z nim. Ten owoc smakuje trochę jak słodkie gruszki.

Oczywiście można je spożywać samodzielnie lub dodawać do różnych sałatek owocowych czy też robić z nich pyszne smoothie.

5/5 (liczba głosów: 1)
Skomentuj

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama

Popularne

Reklama
To Top