Connect with us
oliwki właściwości

Ciekawostki

Oliwki – czarne czy zielone? Jakie mają właściwości?

Oliwki czarne czy zielone? Czym się różnią i jakie są ich właściwości? Przybliżamy ciekawostki na temat tych owoców.

Oliwki są owocem europejskiego drzewa oliwnego. To drzewo, które nazywa się wiecznie zielonym, jest bardzo odporne i rośnie w całym basenie Morza Śródziemnego. Z pewnością niejedna osoba zalicza je do warzyw, tymczasem należą oczywiście do owoców i są pełne witamin i innych cennych substancji, które mają znaczący wpływ na zdrowie.

Oliwki – właściwości detoksykujące

Oliwki zawierają przeciwutleniacze, witaminy, minerały i błonnik pokarmowy oraz są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (dobrze znany koenzym Q10). Wszystkie te składniki sprawiają, że oliwki mają doskonałe właściwości prozdrowotne.

Substancje te wzmacniają odporność i układ krążenia, poprawiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu we krwi i spowalniają procesy starzenia, niszcząc wolne rodniki.. Poprawiają również jakość snu i pomimo tego, że są pełne tłuszczu, pomagają schudnąć.

Oliwki należy przetworzyć, zanim trafią na stół. Świeże oliwki są najpierw przez kilka godzin marynowane w roztworze wodorotlenku sodu, następnie macerowane w wodzie i moczone w soli, occie lub oleju z różnymi ziołami. Po upływie wymaganego czasu, zależnego od ich dojrzałości i wielkości, oliwki są następnie pakowane lub konserwowane i wypełniane np. serem, papryką czy migdałami.

ZOBACZ RÓWNIEŻ
Prędkość światła - wszystko, co powinniście wiedzieć

Oliwki zielone czy czarne. Różnice właściwości

Kolejną zaskakującą informacją może być fakt, że zarówno oliwki czarne jak i zielone nie są różnymi odmianami, a różnica w kolorze wynika tylko z pory zbiorów. Czarne oliwki są w rzeczywistości dojrzałymi zielonymi oliwkami tego samego gatunku. Zielone oliwki to wciąż niedojrzałe owoce, które osiągnęły już swój pełny rozmiar. Następnie stopniowo zmieniają kolor na różne odcienie brązu, czerwieni i fioletu, a w pełni dojrzałe oliwki są czarne. Niedojrzałe zielone oliwki mają twardszą konsystencję, gorzki smak i zawierają mniej oleju.

Oliwki czarne zbiera się w grudniu, kiedy są w pełni dojrzałe. Mają łagodniejszy smak, są bardziej miękkie i zawierają więcej oleju. Są więc znacznie bardziej odpowiednie do produkcji oliwy z oliwek, która jest jednym z najzdrowszych olejów roślinnych. Poza tym zawierają znacznie więcej energii, soli mineralnych oraz fenoli niż oliwki zielone.

Z pewnością nie zdajemy sobie sprawy, że większość oliwek dostępnych w sklepach nie uzyskała koloru przez dojrzewanie. Są to w rzeczywistości oliwki, które zostały zmacerowane w obecności powietrza, a utlenianie spowodowało, że ich kolor ciemnieje. Czarny kolor następnie intensyfikuje i stabilizuje się poprzez dodanie do zalewy glukonianu lub mleczanu żelazowego. Dlatego fałszywe czarne oliwki można rozpoznać po obecności na opakowaniu konserwantów E579 lub E151 .

Oliwki z pestką czy bez?

Możemy kupić różne rodzaje oliwek – z pestkami i bez pestek, czy też nadziewane. Wydaje się, że oliwki drylowane są lepsze. Nie musimy martwić się pestkami, które naprawdę są bardzo twarde i obranie oliwek nie jest łatwe.

Ale prawda jest taka, że ​​oliwki drylowane mają przyjemniejszy, ciekawszy smak i konsystencję. Skórka chroni wnętrze owocu i pomaga zachować więcej smaku wewnątrz oliwki. Oliwki z pestkami są znacznie smaczniejszym wyborem do marynowania. Oliwki drylowane wchłaniają więcej smaku z marynaty i tracą część własnego soku, ale są oczywiście praktyczniejsze.

5/5 (liczba głosów: 1)
Skomentuj

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama

Popularne

Reklama
To Top