Ciekawostki
Oliwki – czarne czy zielone? Jakie mają właściwości?
Oliwki czarne czy zielone? Czym się różnią i jakie są ich właściwości? Przybliżamy ciekawostki na temat tych owoców.
Oliwki czarne czy zielone? Czym się różnią i jakie są ich właściwości? Przybliżamy ciekawostki na temat tych owoców.
Oliwki są owocem europejskiego drzewa oliwnego. To drzewo, które nazywa się wiecznie zielonym, jest bardzo odporne i rośnie w całym basenie Morza Śródziemnego. Z pewnością niejedna osoba zalicza je do warzyw, tymczasem należą oczywiście do owoców i są pełne witamin i innych cennych substancji, które mają znaczący wpływ na zdrowie.
Oliwki zawierają przeciwutleniacze, witaminy, minerały i błonnik pokarmowy oraz są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (dobrze znany koenzym Q10). Wszystkie te składniki sprawiają, że oliwki mają doskonałe właściwości prozdrowotne.
Substancje te wzmacniają odporność i układ krążenia, poprawiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu we krwi i spowalniają procesy starzenia, niszcząc wolne rodniki.. Poprawiają również jakość snu i pomimo tego, że są pełne tłuszczu, pomagają schudnąć.
Oliwki należy przetworzyć, zanim trafią na stół. Świeże oliwki są najpierw przez kilka godzin marynowane w roztworze wodorotlenku sodu, następnie macerowane w wodzie i moczone w soli, occie lub oleju z różnymi ziołami. Po upływie wymaganego czasu, zależnego od ich dojrzałości i wielkości, oliwki są następnie pakowane lub konserwowane i wypełniane np. serem, papryką czy migdałami.
Kolejną zaskakującą informacją może być fakt, że zarówno oliwki czarne jak i zielone nie są różnymi odmianami, a różnica w kolorze wynika tylko z pory zbiorów. Czarne oliwki są w rzeczywistości dojrzałymi zielonymi oliwkami tego samego gatunku. Zielone oliwki to wciąż niedojrzałe owoce, które osiągnęły już swój pełny rozmiar. Następnie stopniowo zmieniają kolor na różne odcienie brązu, czerwieni i fioletu, a w pełni dojrzałe oliwki są czarne. Niedojrzałe zielone oliwki mają twardszą konsystencję, gorzki smak i zawierają mniej oleju.
Oliwki czarne zbiera się w grudniu, kiedy są w pełni dojrzałe. Mają łagodniejszy smak, są bardziej miękkie i zawierają więcej oleju. Są więc znacznie bardziej odpowiednie do produkcji oliwy z oliwek, która jest jednym z najzdrowszych olejów roślinnych. Poza tym zawierają znacznie więcej energii, soli mineralnych oraz fenoli niż oliwki zielone.
Z pewnością nie zdajemy sobie sprawy, że większość oliwek dostępnych w sklepach nie uzyskała koloru przez dojrzewanie. Są to w rzeczywistości oliwki, które zostały zmacerowane w obecności powietrza, a utlenianie spowodowało, że ich kolor ciemnieje. Czarny kolor następnie intensyfikuje i stabilizuje się poprzez dodanie do zalewy glukonianu lub mleczanu żelazowego. Dlatego fałszywe czarne oliwki można rozpoznać po obecności na opakowaniu konserwantów E579 lub E151 .
Możemy kupić różne rodzaje oliwek – z pestkami i bez pestek, czy też nadziewane. Wydaje się, że oliwki drylowane są lepsze. Nie musimy martwić się pestkami, które naprawdę są bardzo twarde i obranie oliwek nie jest łatwe.
Ale prawda jest taka, że oliwki drylowane mają przyjemniejszy, ciekawszy smak i konsystencję. Skórka chroni wnętrze owocu i pomaga zachować więcej smaku wewnątrz oliwki. Oliwki z pestkami są znacznie smaczniejszym wyborem do marynowania. Oliwki drylowane wchłaniają więcej smaku z marynaty i tracą część własnego soku, ale są oczywiście praktyczniejsze.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |