Czym zastąpić biały cukier? Najzdrowsze naturalne zamienniki cukru
O szkodliwości białego cukru wie niemal każdy, Jest on wysokokaloryczny i posiada wysoki indeks glikemiczny, a przy tym nie posiada praktycznie żadnych właściwości korzystnych dla zdrowia. Dążąc do zmiany nawyków żywieniowych w pierwszej kolejności powinniśmy postarać się wyeliminować tego „białego zabójcę” z diety. W tym artykule przedstawiamy najlepsze naturalne zamienniki cukru.
Jakie są najlepsze zamienniki cukru? Na poniższej liście znajdziecie pięć propozycji, a kolejne możecie podawać nam w komentarzach.
Zamienniki cukru. Miód
Dobrze znany zamiennik białego cukru, powszechnie dostępny w sklepach. Na rynku znaleźć możemy wiele rodzajów miodu. Składa się głównie z cukrów prostych – fruktozy i glukozy, a także wody, witamin, minerałów, enzymów, polifenoli i innych substancji. Wprawdzie jest on zdrowszy od cukru, ale nie należy zapominać, że jest równie kaloryczny.
Oprócz funkcji słodzącej, miód posiada wiele innych korzystnych właściwości. Jest lekkostrawny dla większości ludzi, wzmacnia układ krwionośny i nerwowy, obniża ciśnienie krwi i hamuje rozwój miażdżycy. Dostarcza organizmowi minerałów i innych pierwiastków śladowych. Ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne, przyspiesza gojenie ran. Pomaga zwalczyć przeziębienie, łagodząc infekcje dróg oddechowych i wspomagając leczenie kaszlu, wzmacnia odporność. Leczy też wrzody żołądka i dwunastnicy, pomaga przy chorobach jelit.
Syrop klonowy wprawdzie nie jest w Polsce tak popularny jak miód (wciąż głównym regionem jego produkcji jest północno-wschodnia część Ameryki Północnej), ale jest mniej kaloryczny. Wytwarzany jest z soku klonowego.
Syrop ten zawiera cenne składniki mineralne, takie jak mangan, cynk, żelazo, wapń, selen, sód, potas. Mangan wpływa na szereg procesów fizjologicznych w organizmie człowieka – bierze udział w metabolizmie cukrów, cholesterolu i aminokwasów, a także w rozwoju chrząstki i kości. Cynk wpływa na procesy metaboliczne w organizmie i na układ odpornościowy. Syrop jest również źródłem antyoksydantów, działa jako przeciwutleniacz w ochronie przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.
Zamienniki cukru. Melasa
Jest to brązowo-czarny syrop z buraków lub trzciny cukrowej. To jeden z najlepszych i najzdrowszych substytutów cukru rafinowanego. Największą zaletą melasy jest niska zawartość węglowodanów (do 50% mniej niż w zwykłym cukrze rafinowanym).
Dzięki delikatnej obróbce melasa jest również pełna dobroczynnych substancji, takich jak polisacharydy (cukry złożone), które pozytywnie wpływają na układ odpornościowy, naczynia krwionośne i serce. Poza tym jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł żelaza, zawiera dużą ilość wapnia, fosforu, cynku, a nawet chromu. Melasa zawiera również znaczną ilość witaminy B, witaminy C i kwasu foliowego. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed rozwojem nowotworów, ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, zwiększa poziom dobrego cholesterolu.
Cukier kokosowy staje się coraz popularniejszym zamiennikiem dla białego cukru. Możemy go już znaleźć w wielu sklepach ze zdrową żywnością, czy na stoiskach bio w zwykłych sklepach spożywczych. Pozyskiwany jest z soku palmy kokosowej, z którego odparowano wodę. W efekcie powstają małe kryształki cukru w kolorze brązowym o słodkim smaku i karmelowym zapachu. Dodany do potraw nadaje im wyjątkowy smak.
Wprawdzie kaloryczność cukru kokosowego jest zbliżona do cukru białego, jest on jednak od niego słodszy. Oczywiście oznacza to, że do słodzenia wystarczy mniejsza ilość niż w przypadku tradycyjnego cukru. Poza tym posiada też cenne składniki odżywcze. Spośród najważniejszych składników mineralnych zawartych w cukrze kokosowym wymienić możemy żelazo, cynk, wapń i potas. Oprócz kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy zawiera również inulinę, która spowalnia wchłanianie glukozy, dzięki czemu ma niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier biały, będzie więc dobrym wyborem dla diabetyków. Wzmacnia odporność i kości, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, zapobiega chorobom układu krążenia i anemii.
Zamienniki cukru. Stewia
Stewia jest rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej. W jej liściach znajdują się glikozydy stewiolowe, które odpowiadają za jej słodki smak. Niewątpliwą zaletą stewii jest to, że nie zawiera ona żadnych kalorii, poza tym jest słodsza od cukru 200-300, więc już niewielka ilość wystarczy do jego zastąpienia. Do słodzenia używać można liści świeżych czy suszonych, ale w sklepach od kilku lat można znaleźć już stewię w postaci tabletek czy proszków.
Liście stewii zawierają witaminy takie jak wit. B2, C, kwas foliowy i minerały (wapń, potas, sód, magnez, żelazo, fosfor, cynk, selen, miedź, siarka, mangan). Są również źródłem przeciwutleniaczy i flawonów, a więc mają działanie przeciwutleniające Stewia nie podnosi poziomu cukru we krwi, jej indeks glikemiczny wynosi 0, dlatego też jest zalecanym zamiennikiem cukru dla osób chorujących na cukrzycę. Obniża ciśnienie krwi, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, wspomaga gojenie ran. Zawarty w liściach stewii stewiozyd działa przeciwpróchniczo na zęby. Z całą pewnością stewię można uznać za jeden z najzdrowszych zamienników cukru.
Ta strona korzysta z ciasteczek. Wraz z naszymi partnerami reklamowymi przechowujemy lub uzyskujemy dostęp do informacji w urządzeniu, takich jak unikatowe identyfikatory w plikach cookie, w celu przetwarzania danych osobowych. Obejmuje to także tworzenie profilu spersonalizowanych reklam. Użytkownik może zaakceptować wszystkie lub nimi zarządzać, klikając na odpowiednie buttony obok.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.